Sajtos rakott padlizsán
Hozzávalók:2-3 szép padlizsán, a sütéshez olaj, 5-7 deka vaj, 2 púpozott evőkanál liszt, 1-1,5 dl tej, 2 dl tejföl, 10-15 deka reszelt sajt, 1 tojássárgája (elhagyható), só, ízlés szerint szerecsendió
A meghámozott padlizsánt (műanyag, vagy rozsdamentes acélkéssel hámozzuk, különben megkeseredik) felkarikázzuk és olajban kisütjük. Ha van mikrónk és kicsit kalóriaszegényebben szeretnénk elkészíteni, rétegezzük olyan tálba a padlizsánkarikákat, aminek van fedele. Minden réteget kenjünk meg vékonyan olajjal, majd zárjuk le a tálat vagy fedjük le mikrófoliával. Pároljuk "lottyadásig" a padlizsánt. Közben készítsünk besamelt a lisztből és a tejből, vegyük le a tűzről és keverjük bele a tejfölt, a sajt felét és a tojássárgáját. Ízesítsük fűszerekkel, de fűszerek nélkül, kicsit megsózva is készíthető. Rétegezzük ezzel a mártással a sült/párolt padlizsánkarikákat, felülre is mártás kerüljön, majd szórjuk a tetejére a maradék sajtot és sütőben süssük pirosra a tetejét.
Tipp: A simán, olajban kisütött vagy mikróban párolt padlizsán körítésnek is kiváló. Grillpartyn is elkészíthető rácson, sóval, pici borssal és kakukkfűvel ízesítve. Ha egy szelet sajtot is raksz rá a megforgatás után, és annyi ideig hagyod a rácson, hogy megolvadjon, különleges csemegét kapsz.
|