Zöldségpástétom püspökkenyérformában
Hozzávalók:(10 személyre) 15-20 dkg szép nagy parajlevél, de lehet mangoldlevél is, só, a sárgarépás masszához: 70 dkg sárgarépa, 2-3 dkg vaj, só, őrölt bors, 3 tojás, 4 evőkanál tejszín, a pórés masszához: 70 dkg póréhagyma, 3-4 dkg vaj, só, őrölt bors, 3 tojás, 4 evőkanál tejszín, 10 dkg frissen kifejtett , zöldborsó, a forma kikenéséhez: vaj
A paraj szárát lecsipkedjük, a leveleket megmossuk, majd enyhén sós, forrásban lévő vízben 2 percig főzzük. Utána szűrőlapáttal hideg vízbe átszedjük. A sárgarépát megtisztítjuk, apróra vágjuk, a vajon 2-3 perc alatt megfuttatjuk. Megsózzuk, megborsozzuk, fél deci vizet öntünk alá és lefödve, kis lángon 15 perc alatt puhára pároljuk, majd fedő nélkül zsírjára sütjük. Ha kihűlt, a tojással és a tejszínnel turmixoljuk. A pórés masszát ugyanígy készítjük el; fontos: a póréhagymának tisztítva, tehát a zöldje nélkül kell 70 dekának lennie. A zöldborsót enyhén sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, a pórépürébe keverjük. Egy kb. 1,5 literes püspökkenyérformát kivajazunk, majd a lecsöpögtetett parajlevéllel kibéleljük. A répapüré felét belesimítjuk, amire rákenjük a pórépürét. Ezt a rétegezést még egyszer megismételjük, végül a tetejére is parajlevelet borítunk. Megvajazott alufóliával lefedjük, magas falú tepsibe tesszük, és annyi vizet öntünk köré, amennyi a feléig ér. Előmelegített sütőben, jó közepes lánggal (190 °C; légkeveréses sütőben 170 °C) kb. 50 percig gőzöljük. Kicsit hűlni hagyjuk, deszkára borítjuk, majd kisujjnyi vastagon fölszeleteljük. Melegen, hidegen egyaránt kitűnő.
|