Becsináltleves szójakockából A recept Hargitai György: Vegetáriánus ételek c. könyvéből való (Príma szakács sorozat, Könyvkuckó kiadó)
Hozzávalók: 10 dkg szójakocka, 2 mokkáskanál ételízesítő, 1 közepes vöröshagyma, 2-2 közepes burgonya és sárgarépa, 1 kisebb petrezselyemgyökér, 3-4 evőkanál olaj, só, 1-2 babérlavél, fél-fél mokkáskanál őrölt bors és pirospaprika, 10 dkg friss vagy fagyasztott zöldbab, 1 evőkanál Graham-liszt, 1 kiskanál szójaliszt, 2 dl tejföl, 2 gerezd fokhagyma, 1 kisebb citrom leve, 1 csokor petrezselyem
A szójakockát előírás szerint legalább egy órára langyos, ételízesítős vízbe áztatjuk. A megtisztított hagymát félbehasítjuk és vékonyan fölszeleteljük. A zöldségeket a zöldbab kivételével közepes kockákra vágjuk. Az olajon a hagymát kevergetve 1-2 percig magában, majd a zöldségeket rádobva további 3-4 percig pirítjuk. Megsózzuk, a babérlevéllel, borssal meg a pirospaprikával fűszerezzük és a levétől lecsepegtetett szójakockát is hozzáadjuk. Úgy 8 deci vizet ráöntünk, majd amikor felforrt, feledjük és kis lángon megfőzzük. A vége felé a fagyasztott zöldbabot -a frisset egy kicsivel korábban- is hozzáadjuk. A kétféle lisztet a tejföllel simára keverjük, a zúzott fokhagymával ízesítjük, és egy keveset a forró léből belemerünk. Simára dolgozzuk, majd az egészet a leveshez öntjük. 2-3 percig forraljuk, hogy kissé besűrűsödjön, végül citromlével és finomra vágott petrezselyemmel ízesítjük.
|