Juhsajttal töltött paradicsom
Hozzávalók (6 személyre) 6 közepes, kemény paradicsom, só, 20 dkg juhsajt, 2 dkg vaj vagy margarin, 2 evőkanál tejföl, 1 gerezd fokhagyma, 1 kis csokor petrezselyem, késhegynyi őrölt fehér bors, a tálaláshoz: 1 kis fej saláta
A paradicsomokat megmossuk, szárukat kimetsszük. Tetejükből éles késsel egy „kalapot” levágunk, belsejüket kiskanállal kivájjuk. Ezután az üregeket kissé besózzuk, és a szemeket fejjel lefelé szűrőrácsra állítjuk. A juhsajtot villával összetörjük – de szitán át is passzírozhatjuk –, majd a vajjal meg a tejföllel simára keverjük. A zúzott fokhagymával és a fölaprított petrezselyemmel fűszerezzük, megborsozzuk, ha kell, utánasózzuk. A masszát habzsákba kanalaz- zuk, majd a paradicsomok üregébe nyomjuk (habzsák híján kiskanállal töltjük bele). A kalapokat ráillesztjük, 1-2 órára behűtjük. Tálaláskor a töltött paradicsomokat salátalevelekkel bélelt tálra állítgatjuk.
|