Zöldborsó burgonyafészekben
Hozzávalók: 80 dkg „öreg” burgonya , (újburgonyából nem jó), só, 1 csomó újhagyma, 9 dkg vaj, 60 dkg frissen fejtett zöldborsó, 1 csokor petrezselyem, fél kiskanál ételízesítő por, 2 evőkanál tejszín, 2 tojássárgája, 1 tojás, fél mokkáskanál reszelt , szerecsendió, késhegynyi őrölt bors, 5 dkg reszelt ementáli sajt, a tepsi kikenéséhez: vaj
A burgonyát alapos mosás után héjában, sós vízben megfőzzük, le- szűrjük. Kicsit hűlni hagyjuk, majd meghámozzuk és áttörjük. Amíg a burgonya puhul, az újhagymát megtisztítjuk, fölaprítjuk, 6 deka vajon megfuttatjuk, a borsót rászórjuk és beleforgatjuk. 1 deci vizet aláöntünk, a fölaprított petrezselyemmel meg az ételízesítővel fűszerezzük, lefedjük, kis lángon kb. 20 perc alatt puhára pároljuk. Az áttört burgonyát a tejszínnel, a maradék vajjal, a tojássárgájával meg a tojással simára keverjük, a szerecsendióval és a borssal fűszerezzük, csipetnyit megsózzuk. A burgonyás masszát csillagcsöves habzsákba töltjük, és kivajazott tepsire 12, egyenként kb. 6 centi átmérőjű, 3-4 centi magas kerek „fészket” nyomunk belőle. Ezeket a zöldborsóval megtöltjük, a sajttal meghintjük, végül előmelegített sütőben, a kö- zepesnél nagyobb lánggal (200 °C; légkeveréses sütőben 180 °C) kb. 15 percig sütjük. Akkor jó, ha a burgonya szép aranysárga lesz, a borsó tetején pedig elolvadt a sajt. Lapátkanállal emeljük tányérra, így nem gurul ki belőle a borsó.
|