Sütőtök leves
Hozzávalók: egy kisebb amerikai (körte alakú, narancssárga) vagy egy nagyobb cikkely hagyományos sütőtök, ízlés szerint hagyma, bors, 4-5 babérlevél, 1-2 teáskanál szerecsendió, tárkony, só és egyéb fűszerek, 2-3 db bármilyen leveskocka, fél-3/4 l tej, ízlés szerint tejföl.
A tököt meghámozzuk, kockákra vágjuk, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje és a leveskockákkal együtt felrakjuk párolni. (Ha előtte egy kis hagymát olajon üvegesre pirítunk, és arra rakjuk rá a tököt a hozzávalókkal, még finomabb lesz a leves.) Ha puhára főtt a tök, megvárjuk, amíg kihül, majd turmixgépben összeturmixoljuk, több adagban, annyi tejjel felöntve, hogy könnyen menjen a turmixolás. Ha nem elég sós, utánsózzuk, és belerakjuk a fűszereket. Felöntjük tetszés szerint tejjel. A borsozást óvatosan végezzük, mert -bár az adja meg az alapízét a levesnek- ha túlborsozzuk, a könnyünk is folyni fog tőle. :) A leves akkor a legfinomabb, ha egy napot áll fogyasztás előtt; a fűszerek íze ekkor jön ki igazán. Tűzforrón tálaljuk, a tetejére tejföllel díszítve és/vagy ízlés szerint póréhagymát karikázva rá.
Tipp: Egy kisebb méretű tökből is hatalmas lábos leves lesz. Ha csak egy-két személyre főzöl, a tök egy részét süsd meg tepsiben, pici sóval, borssal, tárkonnyal fűszerezve.
|