Szójás rakott kel
Hozzávalók: 1 fej kínai kel (de lehet rendes kelkáposzta is), fél zacskó szójagranulátum, 1 fej hagyma, kis olaj, pár kanál vegeta, só, másfél marék rizs, pirospaprika, ízlés szerint tejföl (minél több, annál jobb :))
A szóját beáztatjuk ételízesítős vízbe. Közben a hagymát apróra vágjuk és olajon üvegesre pirítjuk. Ha a szója már jól megszívta magát, leöntjük róla a vizet és rádobjuk a hagymára, kis sóval és pirospaprikával ízesítjük, majd átfőzzük. Közben a rizst és a káposztát is kifőzzük (enyhén sós vízben). Leszűrjük mindkettőt, és hőálló tálba rétegezzük a kész hozzávalókat. Alulra káposzta kerüljön, takarja el teljesen a tálat. Rá kerüljön egy réteg a szójával összekevert rizs, majd ízlés szerint tejföl. Ez utóbbi elhagyható, de finomabb, ha benne van. Így rétegezzük a hozzávalókat, amíg meg ne mtelik a tál;felülre káposztalevelek kerüljenek, melyeket megkenünk tejföllel. Az egészet átsütjük a sütőben.
Tipp: A rizs főzésekor tegyünk egy evőkanál olajat a vízbe; így nem tapadnak össze a szemek. Finomabb lesz a rizs, ha leveskockát vagy ételízesítőt teszünk a vízbe, és szép sárga, ha sáfrányt, vagy egy kis kínai fűszert rakunk hozzá főzéskor. Ha a rizs még kemény, de a víz elfőtt és az egész odatapadt a lábos aljához, akkor ne öntsük fel vízzel, hanem rakjunk rá gyorsan fedőt és kapcsoljuk le a lángot alatta. 10 perc alatt a félkész rizs megpárolódik saját melegétől (a fedőt persze nem szabad emelgetni közben) és garantáltan nem ég oda.
|