Brokkolikrémleves A recept a Vilma néni vegetáriánus receptjei c. könyvből való (Ész-Érv Bt. )
Hozzávalók: 3 evőkanál sáfrányolaj vagy más hidegen sajtolt olaj, 1 gerezd fokhagyma, 1 hagyma, 2 zellerszál, 2 brokkoli, 6 csésze víz, 2 zöldségleveskocka, só, sómentes fűszerkeverék, 1 kávéskanál kakukkfű, 1 evőkanál vaj
Nagy, vastag falú fazékban, közepes lángon melegítsük fel az olajat. Vágjuk apróra a fokhagymát és dobjuk az olajba. Vágjuk össze a hagymát és a zellert és tegyük az olajhoz. Lassú tűzön süssük finoman kavargatva, hogy a zöldségek átpuhuljanak, de ne barnuljanak meg. Távolítsuk el a brokkoli szárának vastag részét, a többit vágjuk össze, a rózsákat egészben hagyva. Tegyük a brokkolit a többi zöldséghez és forgassuk jól meg az olajban. Öntsük rá a vizet és forraljuk fel. Dobjuk bele a leveskockát és a fűszereket. Keverjük, amíg a leveskocka feloldódik, majd közepes lángon főzzük a levest lefedve, 20 percig. Kicsit hűtsük és két csészényi brokkolit vegyünk ki. A maradék zöldséget és a szár egy részét helyezzük a robotgépbe. Keverjük gyorsan simára. A pépet tegyük a leveshez a fazékba. Adjuk hozz a félretett brokkolirózsákat és keverjük jól meg. Hagyjuk, hogy lágyan, gyöngyözve felforrjon. Dobjuk bele a vajat és keverjük, amíg elolvad. Három-négy személy részére. |